Omdat het leuk is

Aangezien ik ook veel doe dat niet per se binnen een bepaald project kadert en dat toch ook graag toon, heb ik die onder deze categorie verzameld. Hieronder vind je enkele beelden uit schetsboeken.

Enkele onderwerpen kregen een eigen pagina, namelijk mijn modeltekeningen en reeksen rond ritme en drums.

Portret van Benoît Poelvoorde als seriemoordenaar in de geweldige film C'est arrivé pres de chez vous.
Portret van Conrad Veidt, de slaapwandelaar uit Das Kabinett Des Doktor Caligari.
Portret van Malcolm McDowell als hoofdrolspeler in A Clockwork Orange.
Portret van Boris Karloff met zijn vertolking als het monster van dokter Frankenstein uit 1831.

Tekenen is altijd een grote passie geweest. Sinds ik een potlood kon vasthouden ben ik blijven oefenen. Volgens mijn ouders heb ik ook de 'kopvoetersfase' overgeslagen. Blijkbaar had ik onmiddellijk aandacht voor het volledige lichaam.

Hoeveel daar nu van waar is, heb ik natuurlijk het raden naar. Wat ik wel weet is dat die fascinatie voor het menselijk lichaam, het tekenen naar model, zeer sterk geworden is. Tijdens mijn studies kon ik er uren mee vullen. Nog steeds, moest ik de kans toe krijgen. Ironisch genoeg heb ik nu als leerkracht zelf niet echt tijd om het model te tekenen.

Ik probeer wel nog regelmatig een museum te bezoeken.

Schets van een drakar in het Vikingskipshuset te Oslo
Schets van een triceratopsgeraamte over twee pagina's.
Op een mooie zomerse dag besloot ik een schets te maken van de kerk in Sint-Anna-Pede. Naar het schijnt heeft Breughel zich daar ook ooit door laten inspireren.
Op vakantie in Val Thorens ben ik een dag niet gaan snowboarden wegens ziekte. Toen besloot ik deze schets maken van het uitzicht op ons terras.

Een museumbezoek zonder schetsen is voor mij een verloren bezoek (of een slecht museum). Soms zou ik hele dagen in musea kunnen spenderen. Tegenwoordig is er meestal iemand bij die daar anders over denkt... Toen ik regelmatig alleen ging, was ik na een uur soms nog niet voorbij het eerste dinogeraamte, antiek vliegtuig of grappig beeldje.

Als ik teken vergeet ik even alles rond mij en ga ik op in het moment. Het klinkt misschien spiritueel, maar dat is niet voor mij. Het is eerder een moment van diepe concentratie en appreciatie voor wat ik zie.

Vrienden en familie weten ondertussen dat ze mij op vakantie bij momenten kwijt zijn. Op skivakantie zet ik mij langs de kant van de piste. Aan zee ben ik gefascineerd door de golven en in de stad door de architectuur. Het is een soort gezonde verslaving. Ik heb op tijd en stond een tekening nodig.


Superman die zijn nagels inkort met de laser uit zijn oog.

Super Questions

Aan ideeën had ik nooit tekort. Meestal begon ik dan ook wel onmiddellijk met de eerste schetsen en notities op papier te zetten maar veel verder geraakte de meeste niet. Af en toe evolueerde er eentje tot in de volgende fase, waarna ze alsnog op de achtergrond belandden door betaald werk. Enkele concepten blijf ik nog regelmatig nieuw leven in blazen, andere liggen helaas ergens onderaan een stapel te verkommeren.

Bij die laatste groep horen ook mijn 'Question Comics'. Na het zien van een superman film begon ik mij vragen te stellen over het personage en leek het mij leuk daar tekeningen bij te maken. Eens je gaat nadenken over de fouten, valt een concept snel in elkaar. Eigenlijk vreemd dat hij dan toch de tand des tijds heeft weten doorstaan als een van de bekendste helden.

Alles moet kloppen binnen de regels van de fictieve wereld. Het grote probleem is dat de verhalen zich in een wereld afspelen waar dezelfde regels gelden die wij ervaren. Als iets dus niet kan in onze realiteit, kan dat ook niet in die van Superman. Een probleem dat Batman niet had. Die laatste heeft dan juist weer het grote nadeel menselijk te zijn...

Wat mij in eerste plaats aanzette tot denken waren de alledaagse dingen die zo vaak worden overgeslagen in dergelijke verhalen. Een klassieker is het toilet. In dit geval vroeg ik mij af hoe een onverwoestbare man zijn nagels kort hield.

Batman die zijn sleutels zoekt, dat kan lang duren tussen al zijn gadgets...