Modeltekeningen

Van alle onderwerpen om te tekenen blijft levend model een van de meest intrigerende. Enerzijds zal het model bepalen wat je te zien krijgt en voor hoe lang, anderzijds staat of valt de tekening door de persoonlijke interpretatie. Een landschap, monument of stilleven gunt alle tijd om verschillende aspecten te benaderen, standpunten of materialen te testen. Bij levend model krijg je gewoonlijk slechts 1 relatief korte kans.

Geïnspireerd door het Japans ogende kleed, zocht ik hier naar een minimalistische voorstelling. Kon ik het model tekenen zonder het model te tekenen?
Nog een poging om de houding voor te stellen zonder het lichaam te tekenen.
In deze tekening vond ik het contrast tussen de fijn gedefineerde lijnen van de stift en de wazige stukken met penseel leuk
Een oefening op perspectief.
Een reeks heel korte poses waar het model zich telkens iets meer uitkleed.
Een detail uit een tekening waar ik mij heb geamuseerd met het motief op de pull van het model in detail te tekenen.
Bij deze tekening vond ik het speelse en dynamische van de jurk tot de verbeelding spreken. Ze kan onmiddellijk beginnen dansen.
Hier heb ik zoveel mogelijk diepte in het beeld proberen brengen. De voet lijkt groter en is veel scherper getekend dan de romp.
Dezelfde houding van 3 standpunten geschetst.
Een uitgebreide studie met grafietpoeder op groot formaat van een zittend mannelijk model. Er is veel aandacht gegaan naar de spieren. Vooral de ruggenwervels boven aan de rug komen mooi tot hun recht.
Een heel klassieke tekening met grafietpoeder op groot formaat uit mijn eerste jaren aan de hoge school. Het model was een echte bourgondiër.
Een tekening van een zittende vrouw gezien langs de rug, met grafietpoeder op groot formaat.
Door te focussen op de houding en kledij had ik geen tijd meer op het gezicht van het model te tekenen.
Omdat ik de inkt niet zo geslaagd vond, besloot ik het anders aan te pakken met een fijne stift en tekende de details in de mouw.
Enkele nonchalante penseeltekeningen. Niet mijn beste resultaten, maar wel leuk. Tot dan toe had ik nog weinig ervaring met inkt en penseel.